Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohybová čidla

  Pohybových čidel je na trhu velká spousta, vždy je třeba vybrat tu správnou variantu pro Váš dům. V každém případě se musí jednat o tzv. PIR čidlo. PIR detektory jsou schopny zachytit pohyb těles, která mají jinou teplotu, než teplotu okolí. Jejich funkce je založena na zachycení změn vyzařování v infračerveném pásmu kmitočtového spektra elektromagnetického vlnění.

  Z výše popsané funkce je třeba brát v potaz správný návrh umístění PIR, aby nebylo čidlo umístěno pod topením, či nemířilo jeho zorné pole do zdroje tepla. Špatný návrh umístění může vést k falešným poplachům a zbytečné spínání osvětlení a všeho co je js-20.jpgna čidlo navázané. Pokud není možné z jakýchkolilv důvodů(malý prostor, atd.) čidlo umístit tak, aby nebylo ovlivňováno ostatními prvky v místnosti existují na trhu čidla, které mají možnost nastavení detekční analýzy prostoru, tak aby se odstranily falešné poplachy, např. JS-20 Largo od Jablotronu. Musí se ovšem počítat, že cena takovéhoto kvalitního čidla je nejméně 2x tak dražší než-li klasické čidlo bez možností nastavení parametrů detekce. Dále je pak nutné čidlo umístit do správné výšky(dle typu senzoru), aby jeho zorné pole bylo využito na maximum. Většina čidel umožňuje zorné pole nastavovat pohybem infra diody uvnitř čidla. Přesné nastavení vždy probíhá při instalaci a pak posléze jejich úprava, kdy je byt či dům úžíván a něco obyvatelům správně nevyhovuje.

  Čidla použitá pro inteligentní dům, by měla mít nejen výstup z PIR senzoru, ale i také tzv. tamper(sabotážní výstup), který hlídá, jestli není manipulováno s krytem senzoru. Tyto dva výstupy se dají spojit za sebou, tak že jak aktivace PIR tak i tamperu je přivedena na jeden vstup systému a systém reaguje na aktivaci stejně(pro zabezpečovací zařízení dostačující). Umístění čidel může být jak na stěnu tak i do rohu(většina PIR to umožňuje).

 

  I když se to zdá, tak návrh čidel není nic jednoduchého a je třeba vše správně promyslet, tak aby se předešlo všem chybám, které při tomto návrhu mohou nastat(umístění, správný tip čidla, možnosti zapojení-PIR-tamper, atd.). Při návrhu čidel by měla být k dispozici projektová dokumentace vytápění objektu a umístění topných těles.

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      


Statistiky

Online: 4
Celkem: 247746
Měsíc: 2723
Den: 208